Jako rozpůlený strom.

Jako rozpůlený strom.

Anotace: V širém poli...

Jsem jak rozpůlený strom.

 

Bleskem či něčí krutou rukou.

Větvoví skleslé,

vrány co do kůry staré tlukou

a míza vyschlá drolí rozpraskaný kmen.

 

Ránem i nocí tichou vítr hučí

a koruna jen vydává žalostný pak sten.

Hlína je náruč k pohřbívání.

Zimní pak nálada

mé listy zvadlé 

ku spánku ukládá.

 

Vítr jen skučí stále silně

já však sám jak voják v poli

stojím snad i trochu neomylně

s kmenem tu ve dví.

 

Pravá i levá strana

jak plocha staré mince,

má duše stromu zcela upatlaná

si z lehka vzpomíná na staromilce

co chodívali do stínů větví.

 

Smích i pláč,

z nich zbylo věru celkem málo.

Však vám se asi

možná zdálo

že kmen můj silný dosti je.

 

Já vím,

že podzim dává těžké chvíle těmto stromům.

Stojím a čekám na mnoho těžkých ran.

Má koruna,

jen domov starých vran.

 

Já sám tu stojím jak voják v poli běžných dní.

Večerem, nocí,

a když se k ránu rozední

tak cítím se jak rozpůlený strom.

 

A s vranami v koruně si listy tiše ukládám

do hlíny věčné, do hlíny černé.

Do náruče Země k pohřbívání všedních dní.

 

Já stojím tu však dál jak rozpůlený strom...

Autor Paulín, 11.11.2024
Přečteno 45x
Tipy 12
Poslední tipující: IronDodo, zase já, enigman, nehledaná, Psavec, Sonador, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

rozťatý...

12.11.2024 00:32:03 | enigman

líbí

Objímám. Básnička opravdová, citlivá i na metafory bohatá.

11.11.2024 20:35:43 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel