Anotace: ...Stálo to za to, ptám se sama sebe? Dalo by se to shrnout tím, že bylo třeba získat zkušenosti. Ale ty šrámy, co si z toho odnáším, - i po měsících, - jsou stále šrámy... A to byl tehdy pouhý začátek... Tak se teď hojím *.
úsvit po poledni, bludný kruh po bledém ránu,
ve vínu nedopitém hledám
druhou mince stranu.
velký, malý; velká, malá,
mučedník a spasitelka,
šedý Portugal mi trpkne na jazyku,
zatímco se šedý voj soustředí do šiků.
beze zbroje do boje bez výsledku, co jistý je,
bezhlavě se vrhám(e),
a svoje ano neznámé
pleteme si s "možná ne".
tížíme se navzájem, jeden tomu druhému
olověnou koulí,
přeci dál se, čert nás vem,
kutálíme pro ty cíle, jsou-li.
je to rozeštvání, bitva proti vlastním lidem,
přese vše si přeji,
ať na sebe
přeci zbydem...