Modigliani
Maloval pro svou rodinu,
za svůj život,
maloval s láskou a citem,
s hrdostí a ctí.
Odvážný obraz,
do soutěže vložil,
do soutěže o život,
budoucnost a rodinu.
Ve Francii víno se pije,
po litrech, jako voda,
kriminální živli řádí,
policejní sbory nikde.
Nezaplatil a teď ho tlučou,
hlava ne hlava,
rozum ne rozum.
„Jen zemři.“
„Zemři ty člověče bez rodiny,
bez přátel, ty nicoto,
dodýchej a uhnij tu v zimě,
do pekel táhni a už se nevracej.“
Ten den byl slavným,
celá Francie mu tleskala,
ódy pěla,
ale nepomohla… ani človíček.
Sám Pablo Picasso,
poklonu mu složil,
potleskem v soutěži,
kde Modigliani zvítězil.
Zemřel v bolestech,
ale s vírou, že rodina bude žít.
***
Milá jeho skokem z okna,
celé jeho snažení zničila.