Veštkyňa

Veštkyňa

 

 

 

                      VEŠTKYŇA 

 

 

 V malej chyži stará dáma, 

 celkom vetchá, vráskavá, 

 odjakživa býva sama, 

 k ľuďom vždy však láskavá.

 

 Celkom dobre sa jej darí, 

 žije veľmi tajomne, 

 roky skúša rôzne čary 

 s pomocníčkou vzájomne.

 

 Má vraj takú zvláštnu moc, 

 budúcnosť vie predvídať, 

 keď je práve v splne noc, 

 vidiny smie privítať.

 

 Vníma rôzne znamenia 

 doma v svojom prostredí, 

 budúcnosti zjavenia, 

 ak sa plne sústredí.

 

 Mnohí ľudia bezradní 

 prídu k nej na poradu, 

 hoc jej hlas len poradný, 

 poďakujú za radu.

 

 Ľuďom rada pomôže, 

 ak to ide, ak sa dá, 

 niekomu však nemôže, 

 ak zlý človek sa jej zdá.

 

 Veštkyňa sťa múdra vedma 

 pred pohromou varuje, 

 v hmotných statkoch veľmi striedma, 

 čo nazvyš má, to daruje.

 

 Ak chceš vedieť čo ťa čaká, 

 pred čím isto neujdeš, 

 ak ťa vážny problém ľaká, 

 tam dobrú radu vždy nájdeš.

 

 Či sa v zdraví budeš držať, 

 či budeš mať čo do úst, 

 čoho by si sa mal zdržať, 

 či starostí máš čakať spúst.

 

 Kde ťa čaká dobrá duša, 

 ako v duši pokoj nájsť, 

 ak ťa život ťažko skúša, 

 k vedme múdrej skúsže zájsť.

 

 Ak by človek vopred znal 

 čo ho cestou postretne, 

 mnohých vecí by sa vzdal, 

 nežil by tak výstredne.

 

 Otázok však mnoho je, 

 odpovede neznáme, 

 len náš osud cestu vie, 

 s ním náš život spoznáme.

Autor Peter35, 02.07.2024
Přečteno 64x
Tipy 5
Poslední tipující: Bosorka9, Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Pekné

01.09.2024 18:51:33 | Bosorka9

líbí

Vďaka za pochvalu.

02.09.2024 18:49:55 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí