Kráľovstvo

Kráľovstvo

 

 

 

                     KRÁĽOVSTVO 

 

 

 Za siedmimi horami 

 ukryté je kráľovstvo, 

 dobre skryté pred nami, 

 sťaby veľké tajomstvo.

 

 Vládne tam vraj taký vladár, 

 čo múdro vedie krajinu, 

 by každý z ľudí v nej žiť vládal, 

 panovník za hrdinu.

 

 Nepoznajú žiadne boje, 

 nik tam nie je menejcenný, 

 ľudia nosia pekné kroje, 

 všetci sú si rovnocenní.

 

 Vzorom striedmosť, pokánie, 

 hmotné statky spoločné, 

 čas na prácu i hranie, 

 časté chvíle sviatočné.

 

 Bez obáv a bez plaču, 

 nač sa trápiť v márnom žiali, 

 deti nikdy neplačú, 

 úsmev v tvári vždy im žiari.

 

 Nepoznajú ostré lakte, 

 darmo hľadať porazených, 

 my bojujúc v štátnom pakte, 

 náš svet plný urazených.

 

 Ríša kvitne do krásy, 

 spoločnosť sa rozvíja, 

 nezažíva otrasy, 

 čestných ľudí privíja.

 

 V každom kúte sloboda, 

 človek sa vie predsa správať, 

 radosť, šťastie, pohoda, 

 tu vie každý kľudne spávať.

 

 Zlodejov tam veru niet, 

 taký prípad neznámy, 

 hoci prešli stovky liet, 

 nejestvujú záznamy.

 

 Brány domov dokorán, 

 hosť do domu vítaný, 

 všade kolom kŕdle vrán, 

 smiech a pokoj pýtaný.

 

 Ak máš plnú hlavu snov, 

 túžiš len po žití v raji, 

 načo toľko vzletných slov, 

 vitaj, dobrák, v našom kraji.

 

 Hoc sám tomu neveríš, 

 existuje taká ríša, 

 jedného dňa uveríš, 

 keď odkryje sa tajná skrýša.

Autor Peter35, 02.08.2024
Přečteno 55x
Tipy 5
Poslední tipující: Marťas9, Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Moc hezké

03.08.2024 10:58:39 | Marťas9

líbí

Srdečná vďaka.

04.08.2024 08:17:26 | Peter35

líbí

Líbí

02.08.2024 19:37:58 | mkinka

líbí

Ďakujem a teším sa.

03.08.2024 08:51:59 | Peter35

líbí

Rádo se stalo.

03.08.2024 09:03:13 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí