Anotace: Smutné zamyšlení nad minulostí při uklízení staré lampy.
Ta zašlá krása křišťálové lampy,
která stála u babičky na skříňce,
zářící do místnosti na všechny strany,
i mě, malému dítěti na líce.
Jako ze skla věž tyčící se o nebe,
nádherné diamanty vznášející se ve vzduchu,
příběhy dětské vymyšlené pro sebe,
jeden z tisíců položím si na ruku.
"Nech tu lampu, nebo spadne.",
rodiče mě hlídají,
babička vstane a lampu zapne,
duhové odlesky na stěny padají.
Léta plynou, lampa chřadne,
pohádkové diamanty některé se ztrácejí,
vznešená orchidej pomalu vadne,
skleněné stěny věže padají.
I já již nejsem malé dítě,
babička požádala mě o pomoc,
z lampy jen držák na pavoučí sítě,
ani nesvítí, neporazí temnotu.
Se smutkem v srdci lampu zvedám,
jejím vězením se igelitka stává,
do temné skříňky schovanou ji dávám,
mé dětské sny a ideál ? Pouze jen doutnají.