Paměti IV.
K obědu se volá,
kdekdo běží,
sedí, leží
kol stolu dokola.
Vůně zelí, masa,
knedlíků
z rendlíku,
schází se i chasa.
Připomínka hodů,
jídla pití,
dosti k žití,
také na svobodu.
Chvála z každé strany
pro kuchařku,
naši Mařku,
chvála z každé strany.
Ale Mařka, jako hluchá,
tvrdí, přeci
v této věci
nemáme ni tucha.
Její stáří mnoho dělá,
kazí duši,
kazí uši,
kazí části těla.
O sobě tvrdí: "Kuchařka
stará a blbá."
Do toho brblá:
"Spíš stará, než kuchařka!"