Anotace: Ze sbírky: "Andělské tváře" - Jednou se mi zase blbě usínalo...
Sbírka: Andělské tváře
Řeka myšlenek
Digitální budík ukazuje čtyři ráno,
jakoby na tom záleželo,
víčka těžknou jako starosti věkem,
a já vím,
že to mohu leda oddálit.
Při bdění se drží kontrola,
ale ve spánku autopilot není.
Ve dne je hráz myšlenek pevná,
ale v noci se hladina upouští.
Usínám a vidím všude jenom problém,
i banalita je rázem věcí závažnou.
Oteplilo se, nemám boty na jaro,
je pozdě, měl bych brzo vstávat.
Jsem sám jak kůl v plotě…
Spánek není vysvobozením,
spánek je věznitel mé duše
a sny jsou jeho bičem.
Představy, touhy a chtíče,
bolest, smutek a smrt,
mění se bezmyšlenkovitě,
jak reklamní spoty.
V jednu chvíli mám ty blbý boty
a v další do nich teče.
A pak, najednou jen tak,
upouštění zmírní, až úplně ustane,
víčka se otevřou spolu se zátkou lahve,
ale kapky z řeky myšlenek
budou ještě chvíli stékat,
ze stěny denní hráze.
Prima nápad, ale dost přímočaře zpracovaný. Dobrý je úvod a závěr - s tou popisnou částí je to trošičku slabší. Je jako literatura faktu - pravdy... ale do poezie schází kousek mušelínového závoje navozující pohled odjinud, jakési poloprůhledné neurčito...
09.03.2013 09:40:06 | aravara