Jsi,
čím dál víc skutečný,
miluješ, dýcháš,
tak jako miluji, dýchám tu já,
zatím jsme děti...
Jako by někdo rozhodil střepy
a ty pak skládal v mozaiku...
TADY a TEĎ,
v koloběhu smetí,
nadějí a snů,
kdy snazší sjíždět rozbouřené řeky,
než tok svých vlastních myšlenek...
Naučím Tě usínat,
opět věřit lidem.
Naučím Tě ulpívat,
nelpět však,
Ulpívat,
najít se a nespěchat,
nedát se a NEMRHAT
vší prostopášnou touhou...
NEMÍT TADY HLAD
po zcela běžných věcech,
které jsou tu zadarmo
a Ty si můžeš posbírat,
co Ti zrovna třeba…
Naučím Tě usednout,
k plně prostřenému stolu
a cítit přitom pokoru,
tak jako nebe,
k obilnému stvolu,
když na něj někdo zapíská,
tak jako zem,
když na ní roste rozmarýn
a divoké včely,
sbírají tu med.
Když na ní víno roste,
abys tu posečkal,
neměl všechno hned,
pak brousí se tu pokora,
bobule a kmín,
toť vše,
pálenka z jeřabin
a jeden prostý chléb…
Zítra usedneme spolu...
A Ty mi budeš vyprávět,
nic víc
a nic míň,
sled nekonečných vět,
jako bys nikdy
neměl odejít,
jako bych já,
zas zatoužila zůstat...
Pro La Ragazza con Bandiere Ceche - hodně mě ten tvuj komentář rozesmál. Protože všechna slova v poslední větě jsou jedno a to samé - Truth - ale mi lidé to klidně řekneme pomocí pěti slov, jsme super chytrá zvířata :-)
14.06.2013 19:18:25 | penstla
Krásná báseń a je hezké, že můžeš porovnat ze zkušenosti, že zvládnout mysl je těžší než sjíždět rozbouřenou řeku. Já ještě bohužel tu rozbouřenou řeku nesjížděl, ale s myslí jsem docela válčil :-) Mysl je totiž jako oheń nebo ta rozbouřená řeka, je dobrý sluha, zlý pán (autora citátu neznám). Tak at slouží dobře ta mysl :-) Ríkám jí "Hledej šmudlo" když zlobí a příliš přemýšlí.
14.06.2013 19:16:42 | penstla
Okamžik nekonečnosti... nebo nekonečnost okamžiku...
Poezie žití. S velkým Ž.
Jedině přítomnost je opravdu skutečná...
04.06.2013 12:24:07 | La Ragazza con Bandiere Ceche