Anotace: -"sladce naivní dívka" (citace), vzdychla do večerního ticha, o svojí naivitě, které se nechce vzdát.
V každé dívce sídlí skrytá,
zcela zjevná naivita,
každá z nás s ní vede klání,
zda být dívkou nebo paní,
zda být papírovým skřítkem,
kouzly-protklým kvítkem,
zlatým prachu smítkem,
odhaleným lýtkem,
sklenicovým střípkem,
nebo ženou, jak by chtěli,
ti co s krásnem uletěli.
Ti co vzali dívce brýle,
necítí se provinile,
je to světa pravidlo,
každé dívčí zlobidlo,
dospět má a dospět musí,
kdo chce, ať to jinak zkusí.
Třást se bude, kvílet tence,
v fantazie rozhalence,
každá popletená dívka,
věčná naivka.
A proč je ta bitva lítá?
Protože ta naivita,
někdy jenom na povrchu,
prahnouce po jiném vzruchu,
odráží se ve svitu,
šedokorních závitů.
A hlásek v duši vyčítavý,
spílá jí a pak jí praví:
„Už se pouč naivito,
nebo jí to bude líto...“