Pod víčky ukrýváš holubice
naději přislíbenou zítřkům,
šeptáš jim o svých tajných snech
do prachu skloněný prosebníče,
posíláš vzkazky oblakům,
uvězněn tělem v okovech.
Zlomené klasy po cestách
modlý se touhou po životě
ztraceném v němých pražcích,
polibkem zasnoubený v tmách,
konejšíš dotykem deště,
usínáš ve vlčích mácích
Opilý bolestí chutnáš vínem
rozlitým v ústech země,
vidomý vprostřed temnoty,
révou se rozrůstá světadílem
láska Tvá v prachu i hlíně,
opouští zdivo samoty.
Uprostřed zmaru hledal jsi růži,
přes trny tiskl ji na srdce,
zašeptals Shalom Aleichem,
pro víru položils vlastní kůži,
vypusť své bělostné holubice,
žij s každým nádechem
Shalom Aleichem, Aleichem, Aleichem
:-)
díky tvé básni
jsem nalezla tuhle verzi písně
https://www.youtube.com/watch?v=ux5TH9TPSMU
12.05.2014 10:50:46 | Romana Šamanka Ladyloba
Pěkná píseň, děkuji za odkaz. Zrovna jsem dokoukal posledního cyklistu, film o internaci židů do koncentračních táborů,když jsem psal tu báseň.Hrozná doba ale obdivuhodná odvaha a síla těchto lidí, dobře to znám, moje žena je židovka.
17.05.2014 04:16:56 | Akrij8