Stařec sedí na rozcestí
hlava těžkne, oči kalné
vzdal svůj život, je to marné
nikdy se mu nepoštěstí
Chlapec přišel usmíval se
podal starci jablíčko
pomohl mu maličko
a svou cestou vytratil se
Stařec ten se sotva hne
ohlédl se za poutníkem
zrak potkal se s rozcestníkem
"Tudy umírat se jde!"
Vzpomínka se mu v tu ránu vrátila
jen chvilinku vrátil se v čase
ke chlapci co tudy kráčel zase
a jeho cesta tu ... končila
Najednou slyšel, co chlapec mu říkal
"Dědečku tu máte jablíčko,
snad Vám pomůže maličko,
já musím jít a co bych tam s ním dělal."
Ten chlapec se podíval na rozcestník
usmál se a vykročil směle
dopředu hleděli jeho oči bdělé
prapodivný a statečný pocetný
Stařec na rozcestník v rozpacích hledí
"Zlomené srdce" říká se tam
Stařec se napřímí a vykročí dál
dost dlouho už tady sedí
Ještě než tam vkročí tak zastaví se
nožíkem vykrojí semínko
do země schová ho malinko
a v další chvíli strom objeví se
Silná jabloň a samý květ
stařec jí do kmene vryje
zlomené srdce jako to jeho je
aby to viděl celý svět
A tak odchází tiše chlapec malý
jeho bolest a slzy jsou ty tam
jde vesele cestou svou i když jde sám
netruchlí, tiše jen život slaví