Nad postelí portrét mordýře
a kříže dávno z hrobů odvál čas;
na hranicích, v gilotinách rytíře
a meče reků léta tráví kaz;
V truhlách v prachu zbroje zarezlé
a v slzách matek tonou děti;
páteře schlíplé, v dírách zalezlé
a za počestnost trest je stětí;
Zbytky na talíři beze vzdoru tlejí,
my v zajetí povrchní lásky tělesné;
došel náš lid konce v smutné epopeji,
už není hlubší dno, kam poklesne;
My dávno slavných poplivali rovů
a zneuctili, co nám život dalo;
v zajetí betonových panelů a kovu,
zeptejte se, zda to za to stálo...