Vzdejte hold upíru,
jenž zlato saje z našich žil;
A polibek jeho rapíru,
ten sis zasloužil!
Vzdejte hold sudlici
a cepu, co kosti láme;
sedřené kůži na líci,
lásce, již nikdy nepoznáme!
Vzdejte hold Kristovi
a všem jeho ranám;
dál noste fešné okovy
a dvořte se Ďábla dámám!
Vzdejte hold hnilobě
a krvácejícím vředům;
dál střílejte po sobě
vzdor lásce, jejím jedům!
Vzdejte hold márnici
a zpopelněným rekům;
a na konci nad svící
v modlitbě k měsíci
se vysmějte věkům...