topit nás ve větách dnů již dávno zašedlých
toť údělem starého mola
topit a směrovat do náručí posedlých
do rezavého života kola
toť posláním světla na druhém břehu
probouzet a zas nechat uhasnout
jiskru zažehlou od našeho běhu
jiskru zvláštní, malou, úžasnou
schazovat a posouvat tam a zase zpět
do proudu minulosti
kde pohřben vězí štěstí květ
v hrobě posedlosti
kdo poznání v polích zahlédne
a natáhne ruku o kus dál
ten za svého poledne
života svého nalezne grál
a pokud snad poběží
o trochu rychleji než včera
tomu se cesta nemlží
to on je života dcera
toto je odkaz člověka s dírou v hrudi
naděje není jen nápis na dveřích chrámu
je to perpetuum mobile, látka jež budí
to jež zapadá do neštěstí rámu
a žene vpřed silou tisíců koní
zpívá a vypráví před spaním
v údolích teče a ve věžích zvoní
do ucha šeptá s úsvitem ranním
nenechme ji tedy zhynout
v sobě ani v jiných
však nechme ji jen zvolna plynout
ve vodě i v lidech vinných
Velmi mě Tvá báseň překvapila, a moc se mi líbí : "naděje není jen nápis na dveřích chrámu"... ano, "nenechme ji zhynout"!
Krásné... ST :-)
25.05.2016 18:58:22 | Helen Zaurak