se svíci na stole dřevěném
hlavu nad papírem, myšlenek diadém
hodinu ranní v den sváteční pominem
sedí muž zván róninem
jež s osudem hrával jak s dominem
zestárlý bohém s vrásčitým tělem
vrásčitou myslí otupělém
sedí do papíru hledíce
za svitu voskové svíce
a v myšlenkách klečíce
o životě a smrti jepice
o lidech jež neznají více
rozjímá nad papírem a nad sebou
zdali touto on je osobou
zda i on žil život nebo zda umíral
zda byl voják nebo admirál
ve stínu kamenných katedrál
kde hledal v mladí svatý grál
kde lekce dával, lekce bral
na řádky řinou se inkoustové slzy
a myšlenky na to že konec přijde brzy
jsou na každém listu a křikem ničí sluch
zda byl jsem člověk, zda byl jsem bůh
a proč byl tu onen neustálý ruch
štěstí a žalu bez konce kruh
louky plné květů, mrtvoly a hejna much
kdo poradí starci jak hodnotit sám sebe
s vědomím hříchů ze kterých zebe
ve vzpomínkách na vlastní minulost
na lásku, ochotu, křivdu a zlost
na polibek v podvečer, zlomenou kost
na to že světa byl jen pouhý host
v pláči i v písních pro radost
otázky se řinou jak pot z jeho nitra
nehledě na dnešek, nehledě na zítra
začátek konce již ostýchavě na okno buší
bez okolků bez zábran chce jeho duši
že nevhod přišel, že zrovna ruší
že výpravu chystá na Venuši
a že zrovna dnes se to nesluší
to odvětil by z okna ven
že sílu má a ještě není unaven
výsledek žití svého dřív než soud chce znát
proč tohle nechtěl a tamto zas měl rád
proč státní nedělal převrat
proč koupit chtěl si kolovrat
proč básně četl a na harfu chtěl hrát
proč měl by o tom rozjímat ?