Dlouho, dlouho křivdy snáší
a na medaile za statečnost
potichu se práší;
Dlouho, dlouho hřbet svůj hrbí
a kabátec uniformy
promočený krví;
Dlouho, dlouho v koutě se krčí
a, když má volat na poplach,
tak mlčí;
Brzy, brzy začne lámat sanice
a trhat žebra z hrudi;
Pod kacíři vzplanou hranice!