Anotace: Básně zabývající se mými předky. V tomto případě Vybíral, který si vzal Veselou. No snad mě někdy napadne něco lepšího...
Sbírka: Jménem předků
Vybíral jsem...pěknou sobě, chytrou ženu,
jež nebude mít při neúspěchu u úst pěnu.
Vybíral jsem pro život v bídě především veselou choť,
aby nás do přístavu štěstí doplavila manželská loď.
Vybíral jsem si, bych svým potomkům dal matku dobrou,
by život jejich se zdál jen pouhou veselou a šťastnou hrou.
Vybíral otec můj život pro další, ano další generace,
leč nikdy z nás se nestane žádná slavná honorace.
Vybíral bych mým potomkům lepší osud než jsem já dostal,
o život svých dcer, každý den, každou chvíli, jsem se tak bál.
Vybíral bych si život v století lepším, zrozen v roce dvacátém osmém,
blíží se as rok smrti mé, nevím, zda-li paměť vzpomene o životě mém.
Vybíral jsem...a vždy byl, pro mé milé znám jako Libor,
ještě naposled u zápraží pozorovat mů milý a rodný bor.