Anotace: spřadeno během celodenní procházky horkých cest...
ZBYTEČNÉ DŮLEŽITOSTI
Více než slova,
více než pocity,
malebné linky astrálních run
blednou a sílí,
řetězec přísných jasností
drží a poutá v jednom čase
představy a poznání
kmitající v pramenech mezihvězdných cest.
Ani souměrnosti linek a tvarů
nemusí znamenat mrazení v zádech
a přece někdy tají se dech
i když není jediné jediné záminky, aby byl vzruch.
Mocné nadechnutí, když se jarní
pupeny rozvinou v květ
stejně omamný a mocný
co svraštělé plody v ostřici.
Jak honosný je svěží vítr, co protne vzduch,
aby políbil kdejaký kout,
a tak ukrutný, když sfoukne hořící knot
a ve tmách rozplyne se dým.
Jen zbytečné kecy vroubí
dvojí minci bytí, ale přece není zbytí
manického objímání spásy,
jako list, jenž stejně pod hladinou zmizí.