Anotace: o odpuštění, které není dílem vůle ani kouzelnou formulkou, ale spíš dlouhým procesem...
Nevolnost
v horní úvrati
odmítnutí je nemít rád?
co znamená milovat?
Vidím nelítostnou tvář
s prchlivými rysy
bezvýznamná
malinká
dávno vím že to není pravda
/ vědět nemusí nic znamenat… /
Kolikrát jsem v duchu
nenáviděla zabila
nesčetněkrát pohrdala
pomohlo by vidět
jak škrábeš zeď
ve smrtelném zápase
aby
přes zvířecký vztek
zalil náš životní film
soucit
a nechal
věci
dít…
Četla jsem ji vícekrát, zajímavá báseň, určitě ze života. A odpuštění? Nikdy jsem neměla pocit, že bych měla právo někomu něco odpouštět nebo žádat omluvu, každý žijeme po svém a nikdo mi není za své činy zodpovědný. Přesto, je jedno "promiň," které jsem nikdy neslyšela a tolik ráda bych... Totiž, umí-li se člověk omluvit, dává alespoň najevo uvědomění si dosahu bolesti, kterou svým činem způsobil...
Tak nevím, jestli se můj komentář pod Tvé dílo hodí, přála jsem si od Tebe něco přečíst a zaskočila mě hloubka Tvého námětu. Děkuji, milá Laiko :-)
10.05.2018 22:45:53 | Helen Zaurak
Máš postřeh, ta báseň je ze života. :-) Trpěla jsem jedním jednostranným vztahem. Když něco uniká, může to vzbudit bolest a vztek. Ten druhý člověk s tím však nemá nic společného. :-) Je to jen o mém vnímání daném, umanutou touhou a představami. Tenkrát se stalo něco, že jsem situaci zahlédla v novém světle, najednou jsem ji viděla, takovou jaká je a naráz se důvod k ukřivděnosti rozplynul. Byl to tak jasný předěl, jako když mávneš proutkem, jako když do temnoty vpustíš slunce, naráz pocit vysvobození a hlubokého pokoje. Hodně mě potěšilo, že jsi četla! :-)
11.05.2018 11:08:22 | Laika
jen umět se povznést a oprostit od bolu a vidět vše s nadhledu,díky za ni.
12.04.2018 22:13:45 | Danger
Laiko, vědět je někdy bolestné. a odpuštění je osvobozující. krásné *ST*
18.01.2018 07:15:16 | Anděl
Mám pocit, že vědět a vidět je právě to odpuštění, když nahlédnu něčí životní příběh, jak se asi cítil a proč tak jednal a stejně proč já - pak už se nejde zlobit. A děkuji :-)
18.01.2018 10:33:17 | Laika