Malých kluků, a těch starších, větších,
v čem je rozdíl u jejich hraček?
Chlapi jsou jak malí, malí chtěj být velcí,
hračky jejich se liší jen v tom,
kolik stojí kaček.
Dědkové, když byli malí, na hrdiny si hráli
z knih, ať byl to Vinnetou či Čuk a Gek,
Dnes, po letech, když skotačí, si hrají,
jde to ztuha, jak indiáni rudnou,
a pak jen šuk – a hek.
Jinoši, foglarovky čtouce, bobříky lovívali,
soutěžili, psali, jakou bobříci barvu měli.
V dospělosti ni změna, dále loví, dobývají,
jen už neví jakou barvu mají,
bobříci jsou vyholení.