Anotace: ....
Ruce?
No ovšem, že se chvějou.
Chtít? Ne, nechtít tohle psát,
Ale ze všech stran tuším, že
Někudy to musí ven. Ale udělám to jednou,
Abych to posunula za nás a nevracela to
Blíže k tobě.
Jak se cítíš?
Jednoduše. Jako když řeknou
Ano, když něco najdeme, posíláme to na patologii.
Rádi bychom měli víc odpovědí, ale nemáme je.
Snad se to příště nestane.
Není nic, co by se dalo udělat jinak.
Všechno
Úplně všechno je přeslechnuto
A nedaří se uplatnit. Jakoby provazy
Okolo žaludku. Utahovaly věty
Na jejich zhmotnění. Ráno se pokoušet otevírat srdce
Pažemi v pozici kaktusu. Nádech k nebi
Výdech otevři hlouběji.
Už nebrečím nahlas.
Už se nerozpadnu. A ty?
Jaký bude náš další krok?
Někdy se bojím na něj myslet,
Někdy se bojím ho udělat.
Učím se myslet jinak,
Ale jde to jenom
Nepatrně
Pomalu.
Přemlouvám se
Abych viděla pokrok.
Jak se cítíš?
Jako na zemi: a odkud je ten přízvuk?
Co jste tady dneska dělala?
Pamatujete si, s kým jste se dnes viděla?
Jako kdyby ti někdo kladivem tloukal na hlavu
A země se opravdu propadala.
Jako kdyby ses u toho snažila smát
A ono to šlo. A doufáš, že v tom bude síla
Pro příště, o kterém všichni říkají,
Že musíš mít naději.
A on?
Upřímně, nevím, jestli se mu klepou ruce
A chtěla bych to vědět, abych v tom nebyla sama
Nebo abych neměla pocit, že jsem.
Když se budeme držet
A ruce se nám budou chvět společně
Možná to bude tanec
Na smutné ceremonii, jako romantické gesto
Potřebované něžnosti
Kterou budeme moci srůstat
Do sebe, do jednoho společného okamžiku,
Ve kterém se schováme
Před nejakutnější bolestí, než přejde
Budeme se opatrovat
Jako mláďátka
Každého dne
Která bojují
než se postaví na nohy
bez vratkosti a nemotorných pohybů
než budeme zase
jako ze škatulky
než se obnovíme
jak se cítíš?
Chci tě mít u sebe
Jenom to
Nic víc