Stín
Vracel se stín z temných toulek;
odraz kalných světel.
Spadl na dno. Vratká koule
vraždou myslí, světe!
Hlemýždí se slepý Prahou.
Slepý ve dne – v noci.
Slepý s vášní (pro strach) nahou.
Slepý, maje oči.
Visel na zdi – vedle zvíře.
Připadal si vážný.
A chtěl hledět trochu níže,
kde stín není prázdný.
Zvíře živé je i němé.
Zvíře v šatech lidí.
Zvíře, jehož nové sémě
vesele se vidí.
...bylo tu však něco těžkého co drtí
smutek stesk a úzkost z života i smrti...