FLEGMATIK
Prichádza k nám známa duša,
dokonalý flegmatik,
rozhodiť ho darmo skúša
nabrúsený cholerik.
Zo stresu a naháňania
nerobí si ťažkú hlavu,
nač toľkého namáhania,
uvarí si radšej kávu.
Pomaly z nej upíja,
vychutnáva hlt po hlte,
parťák okom zabíja,
predsa majú práce mrte.
Ironickou poznámkou,
že robota neujde,
ku konfliktu pozvánkou,
facka silná sa ujde.
Čakajúc na lekára
tri hodiny v pokoji,
s pacientmi sa nekára,
za hádku to nestojí.
V dlhom rade na pošte
cítiť isté napätie,
čakajúci na rošte,
flegmatika nemetie.
So stoickým pokojom
zvláda všetko bravúrne,
s éterickým nábojom
nevidí svet pochmúrne.
Možno mu je všetko jedno,
pocity však neprizná,
s ľahkosťou vždy kráča vedno,
nikto sa v ňom nevyzná.
Akékoľvek potknutie
s eleganciou vyrieši,
pre policajné zatknutie
v duchu vôbec nehreší.
Nezná nálad striedanie,
žije v jednej rovine,
hmotných statkov strádanie
nezapíja vo víne.
Hoc odmerane pôsobí,
dobrák je to od kosti,
vyberané spôsoby,
kedykoľvek pohostí.
Povahou sťa flegmatik
možno druhých odrádza,
no racionálny pragmatik
nikdy slovo nezrádza.