CHOLERIK
Mohutný chlap nervózny
prediera sa veľkým davom,
tak nevrlo morózny
v prestrojení hriešne drahom.
Gestá pritom odporné
ukazuje do davu,
vulgarizmy záporné,
chorý je však na hlavu.
Okolie vždy ustupuje,
keď sa zjaví na dohľad,
pochmúrny čas nastupuje,
odpudivý na pohľad.
Spúšťať zvykne hlasný krik,
zlú náladu prináša,
cholerikov bežný zvyk,
že obetiam sa vyhráža.
Nestrpí on kritiku,
keď parťáci ho pohania,
schmatne do rúk motyku,
ani náznak váhania.
Nesie sebou zlú povesť,
s ním aj celá rodina,
otec nervák, mama lesť,
cholerická spodina.
Kto sa chyby dopustí,
skaza sveta nastáva,
kýbel jedu vypustí,
obeť v smútku ostáva.
Nikto úsmev nevidel
na tvári večne mrzutej,
ktože by jej závidel,
odpudivo odutej.
Primieša sa do sporu,
aktérov hneď uráža,
no tí držia pospolu,
cholerika poráža.
Pocit prehry neznesie,
preto spriada pomsty plán,
či odvážlivec unesie
útočníkov celý klan.
Vtom sa strhne strašná mela
urážania, nadávok,
odvážlivca parta smelá
uštedrí mu prídavok.
Puká jedoš od zlosti
z nečakanej porážky,
uväznený v hrdosti
chŕli plané vyhrážky.
Včera som takého stretol.
V hypermarkete.
Značkové elas'táky, ponožky.
Postriebrená cyklistická prilba.
Pri pokladni si pítal l´ad.
19.06.2021 11:39:49 | ttragelaf