ALMANACH
křest almanachu
připomínající slet kýžených básníků
jimž už dávno vypelichalo zelené peří
samozřejmě i básnířek
obletujících již značně archivního barda
který v závětří poezie sám dříve obletoval spíš začínající poety
než půvabné poetky
genderová vyváženost nejde s touhami vždy dohromady
podobně jako s češtinou
všechno nezlomíš přes koleno
ani přes kvóty
vstoupil jsem sem trochu omylem
vybočil z mně dosud známého světa
proč ne
trochu varovný vhled do nečekaného klubu důchodců
(samozřejmě i důchodkyň)
do nějž sice zapadl jsem věkem
ne však sdíleně nekritickým nadšením z paradoxu
že jsem byl recitován jako někde v rozhlase
pro jeden krátký okamžik a věčné zapomnění
není už věkovitého barda
ani té značně korpulentní dámy
co mě svou vahou bez milosti odstrčila kineticky stranou
když si k němu razila neomaleně cestu
pro jedno foto do rámečku
jen pro tu nepoetickou neomalenost mi uvízla i v paměti
na fyzické odstrkování mám odjakživa silnou alergii
kolik zasutých vzpomínek mi tenkrát oživil ten mírně bizarní pro mne slet
a kolik dnes nenápadná zmínka na facebooku
kolika podobnými absurditami v relativitách času
je opentlen život jako třepotavými fáborky
které vítr časů zanese kamsi do houštiny
v níž se zadrhnou pro příští nenadálá připomenutí
když nás cosi chytí na mžik za rukáv
usmívám se
i já se v nějakém zasutém křoví někomu jistě třepotám
jako své alter ego
o němž nemám ani tušení
o mrtvých jen v dobrém
Praha, 22.6.2021
https://www.youtube.com/watch?v=XNeeq8y8V6I
Dost možná ta barokní básnířka, věděla, že jeden obraz a vzpomínka na pravdu má větší váhu než demižony slivovice. A třeba neodpustila zlo Vámi spáchané, ale s klidem usíná stále sama se sebou. A třeba i ta zmínka na fcb byla výzvou a ne jen náhodným shlukem binárního kódu. Kdo ví???
05.08.2021 19:58:24 | Haviko
Život má jistě hlubší smysl, obzvláště pak pokud se žije s láskou.
Duši nezahubí smrt, ale špatný život-Jan Hus.Tvá Duše, Tvé já, jistě nezanikne do nicoty, Život po tomto životě na nás teprve čeká.Takže žádné obavy, a možná, že i tam budeš psát své pěkné psaní:-)
04.07.2021 16:12:49 | Jeněcovevzduchukrásného
Výborná retrospektiva života. Když si vzájemně odžitek s přítomností, upřímně dívá do očí. A potom, že se nenajdou v očích jizvy...?
Je pěkné - a ne tak pravidlem, když čtenář nemá pochyby o autenticitě a výpovědní hodnotě autorského díla. To si u tebe cením Amonasře*
23.06.2021 02:45:07 | šerý