PÁĽAVA
Júl sa práve začína
nadpriemernou teplotou,
to je hlavná príčina
odísť niekam za vodou.
Každodenná páľava
dá nám všetkým riadne zabrať,
hlava slnkom boľavá,
tempo práce ihneď ubrať.
Zvýšiť príjem tekutín,
veľa čaju a aj vody,
triezvy prísun pochutín,
odoprieť si na čas hody.
Znížiť množstvo ťažkej stravy,
uprednostniť ľahké jedlá,
by žalúdok ostal zdravý,
z vyčerpania nebol vedľa.
A v kritických hodinách
ostávať len radšej v tieni,
ťažký nádych v splodinách,
naše zvyky klíma mení.
Krátky pobyt na slnku
nebude snáď záťažou,
nebehať len po vonku,
dusno telu príťažou.
Telo sparou zmorené
kúpať sa chce v potoku,
plány na beh zborené
horúčavou v útoku.
Porcia chladnej zmrzliny
telo na čas ochladí,
príchuť lesnej maliny
brucho mlsné pohladí.
Za tým ešte pohár džúsu
čerešničkou na torte,
výber veľký podľa vkusu,
páľavou sa nemorte.
Podvečer už lepšia klíma,
krátky oddych od potu,
ani teplo, ani zima,
vhodný čas na robotu.
Ešte zopár takých dní
ostáva nám dáko prežiť,
kto o teple stále sní,
leto celé musí užiť.
Veď nič večne netrvá,
s páľavou sa treba zmieriť,
smiech aj radosť pretrvá,
v ochladenie treba veriť.