MESTO
Roky žijúc v našom meste
pýtam sa dnes seba sám,
či pokračovať v tejto ceste,
či na vidiek len odísť mám.
Mnohé za aj mnohé proti
život v meste prináša,
v lete sa v ňom každý potí,
horúčavy neznáša.
Tlačenica vôkol všade,
v električke, v obchode,
dlhodobý pobyt v smrade
sťa na staničnom záchode.
Večný problém s dopravou,
každodenná kolóna,
sľubovanou nápravou
zaviesť lety balóna.
A reklamné paškvile
na produkty zázračné,
otrávený od chvíle,
čo billboardy nám príznačné.
Centrum plné betónu,
čoraz menej zelene,
mestský mešec na tonu,
pľúcny vzlyk na kolene.
Plačú cesty dýchacie,
inhalujú splodiny,
mestské tvory kýchacie,
niet zlepšenia vidiny.
Zobrať rozum do hrsti,
štipka snahy potrebnej,
ďalšie stavby pribrzdí
príchod krízy pohrebnej.
Jestvujú aj výhody,
všetko v meste poruke,
náhly prípad nehody
riešiš ihneď v záruke.
Rôzne spektrum možností
ako tráviť voľný čas,
bez záväzkov, voľnosti,
zábavy si užiť zas.
Kto spoločnosť vyhľadáva,
na svoje si príde hneď,
v tomto smere mesto dáva
jednoznačnú odpoveď.
Kto však radšej pokoj rád,
na dedine zostane,
prekáža mu smogu smrad,
smutný v meste ostane.
Město je přístupem kultury a pohodlí. Vesnice s "Kelišovou" a okolní hlínou s přírodou. Člověk si musí vybrat co má obětovat. Jsem taky pro venkov s "Lidskou tváří."
16.10.2021 16:16:56 | šerý
Je to na zváženie. Všetko má svoje za aj proti. Ďakujem za pekný komentár.
17.10.2021 06:11:31 | Peter35
Jsem ráda za zvuky vesnice,
za kohouty co ráno vzbouzí,
za pod lesem klid, to nejvíce,
zde necítím ničehož nouzi. :)
16.10.2021 08:10:56 | Dreamy