Opäť je neskoro,
na ulici nie je ani duše
všadeprítomné ticho,
ktoré nebezpečne kúše
zúrivo píšem slová na papier,
ktorý ich pomaly vpíja
všetko rýchlo uniká
čas, peniaze, možnosti
hrdza života telami nežne
kúsok po kúsku preniká
Zem sa točí stále rovnako
čas sa nemení
je stály
plynie súvisle
avšak každým rokom
pre ľudské duše
beží vpred rýchlejšie ako Zátopek
keď v Helsinkách žal slávu
pijem ďalšiu kávu,
píšem ešte dravejšie
o tom, že čas
čo je vlastne čas?
Abstrakt vymyslený ľuďmi,
aby lepšie pochopili svoje miesto
na tejto božskej púti
zdá sa, že každý pôsobí neisto,
no čas ho drží pri zemi
čas nás ženie,
čas nás chlácholí
spoliehame sa na to,
že sa nikdy neminie,
že v našom živote
bude ďalej tiecť,
potichu, nevinne.
Za posledným
slovom v knihe
sa píše bodka.
O čase usilovně rozmýšlel už Homér. Je to téma metafyzické a ono samotné se nám vysmívá tím, že při úvaze o něm nám v téže chvíli uniká okolním prostorem a vysmívá se: přemýšlíš, píšeš. Chi, chí, tak si mě chyť!
Odjakživa jsem hledal verše, kterými bych jednoduchou definicí o čase jednoznačně a universálně lidi oslovil. Ono to - stejně jako u definice lasky, je opravdu velmi složité. Tvůj člověčí, x-millióntý pokus, se mi zdá opravdu vydařený*
29.10.2021 12:29:10 | šerý