PRÍBYTOK
Stačí malý skromný kútik,
kam smieš sa večer utiekať,
jednoduchý, čistý bytík,
nač v haciendách sa pretekať.
Udržiavať v dobrom stave,
vkusnom, čistom, útulnom,
starostlivosť mať vždy v hlave,
žiť v obydlí prítulnom.
Jednoduchý nábytok,
rozvešané obrazy,
smiechu vnútri prebytok,
vzťahy nič nám nekazí.
Hlavne mocný príval lásky
vyžaruje z príbytku,
nepribudne ani vrásky,
súdržnosti prebytku.
Nažívanie v súzvuku
bez hádok a bez sporov,
ani náznak pazvuku
jedinečných výtvorov.
Miesto, kam sa večer tešíš
po dni tak veľmi náročnom,
privítanie vnútri tušíš
hoc aj v čase polnočnom.
Tam, kde v tichu prečkáš zlosť,
čo tebou tak lomcuje,
keď v slabej chvíli vravíš dosť,
vnútro hnevom trucuje.
Tam, kde sláviš úspechy
krvopotne vydreté,
chvíle slasti, potechy,
dozrievaním prezreté.
Večer vnútri skloníš hlavu
v malej izbe útulnej,
ukuchtíš si teplú stravu,
líhaš k láske prítulnej.
Sám si povieš po čase,
dobre, že sa mám kde skryť,
veď vonku v hroznom nečase
clivo duši samej byť.
Atmosféra pokoja,
súdržnosti vzájomnej,
ani náznak súboja,
lež lásky, nehy prítomnej.
V domci skryté večné šťastie,
samý úsmev na perách,
zdravé dieťa rýchlo rastie
v kraji tvrdom, na horách.
Jednoznačně! A ty papučky co čekají za dveřmi hned jak do nich šupnu ...
29.11.2021 11:12:45 | Vivien