KOLÓNY
Tri hodiny poobede,
áut na cestách pribúda,
v chaotickej nezbede
trpezlivosť ubúda.
Plecháče sa mestom rútia
zatiaľ v rýchlej premávke,
priedušky zo smogu smútia
nevinných na zastávke.
Čakajúc na autobus
dennodenne zmeškaný,
aj sangvinik už cíti hnus,
v zlosti perlí hláškami.
Uviaznutý v kolóne
mešká celú hodinu,
žiadne eso v talóne,
trpezlivosť hrdinu.
Autobus sa rozbieha
iba veľmi pomaly,
hlavou zas ti prebieha,
či bicyklom ísť nemali.
Zápcha nervy drancuje,
skúsiť radšej zaťať zuby,
čert radosťou tancuje,
že východiskom plané sľuby.
Kolóna sa vlečie mestom
pri slimačej rýchlosti,
cesta v špičke božím trestom
hriešnej ľudskej bytosti.
Na križovatke na dohľad
práve svieti zelená,
nepriechodná na pohľad,
bo premávka šialená.
Hustne už hmla z výfukov
údajne vraj neškodných,
hoax reklamných podfukov
kúzelníkov záškodných.
Kašle vetchá starenka,
ledva lapá po dychu,
v mysli dávna spomienka
hlbokého nádychu.
Frčí úzkou ulicou
preťažený kamión,
šofér sťaby mulicou,
pretekársky šampión.
Ľudia v dome pri ceste
márne píšu sťažnosti,
kľudne sa aj obeste,
nieto lepšej možnosti.