POCHVALA
Pochvala za dobrý skutok
úsmev v tvári vyčarí,
zaženie tvoj všedný smútok,
nadšením ťa očarí.
Kvitne ako ruže kvet,
s citom, nehou objíma,
silou meniť tento svet
odjakživa oplýva.
Snahu treba oceniť,
hoci len za malú drobnosť,
pochvalou sa odmeniť,
by nezmizla vďaky schopnosť.
Kto chválením nešetrí,
priehršťami rozdáva,
rany vlastné ošetrí
viac než ten, kto nadáva.
Prváčika drobného
pochváliť za úsilie,
keď vzhľad písmenka rovného
pripomína obilie.
Vyriešený ťažký príklad
hoc i z malej násobilky,
sústredene čuje výklad
učiteľky, tety Cilky.
Spolužiakom pomáha
trpezlivo, ochotne,
zmysluplná námaha
veští diplom istotne.
Neskôr keď sám vyrastie,
čuchne k svetu dospelých,
mamu, otca prerastie,
plný citov neznalých.
Koniec éry maznania,
tvrdý život o inom,
tristná cesta poznania,
vyhýbania omylom.
Ťažká noša povinností
v čudnom svete dospelých,
preč svet detskej nevinnosti
dievčat, chlapcov nesmelých.
Rodičovské uznanie
už len zriedka možno čuť,
bolestivé poznanie
prináša len trpkú chuť.
Nešetrime pochvalou,
motivuje k správnym činom,
spoločnosťou neznalou
škodíme aj vlastným synom.