MENŠINA
Kto sa zvykom vymyká,
čelí množstvu vyhrážok,
ťažko na strach privyká,
utrápený z prekážok.
Chce to dávku odvahy
hájiť práva menšiny,
zlomiť silu prevahy
čeliac tlaku väčšiny.
Príslušníkom menšiny
stať sa môže ktokoľvek,
či majiteľ plešiny,
či senior pre svoj vek.
Každý chodec, cyklista
prechádzajúc po meste,
stretol sa už zaista
s nástrahami na ceste.
Kto odmieta pohárik
pri bujarej oslave,
cíti sa jak somárik
s postihnutím na hlave.
Kto do barov nechodí,
zdá sa mnohým úchylný,
radšej hory pochodí,
k prírode vzťah náchylný.
Počúvajúc staré piesne
podozrenie vzbudzuje,
odháňajúc stavy tiesne
vždy keď vnútro trucuje.
Idúc svižne po schodoch,
ignorujúc výťahy,
nemrhať čas v obchodoch
na nákupné záťahy.
Kvantum hodín na nete
premárnených cez noci,
z toho chorôb na svete
v bolestivej nemoci.
Vysávanie, žehlenie,
mužom práce podradné,
na štopkanie, varenie
ženské právo výsadné.
Nezvyčajná predstava,
že ktosi dnes bez nadváhy,
stále štíhla postava
vždy veselej povahy.
Ak tieto veci cítiš inak,
nezapadáš ku stádu,
podozrenie budíš, synak,
obvinený za zradu.