SPORENIE
Do prasiatka drobné dávať,
mysliac aj na horší čas,
zlým riešením je sa vzdávať,
na budúcnosť kašľať zas.
Štrngajú už drobné centy,
pokladnička priberá,
jasná vízia slušnej renty
miesto v mozgu zaberá.
Štipka smútku na mieste,
keď prasiatko sa zabíja,
hŕba mincí na ceste,
výčitka však ubíja.
Všetky drobné porátať,
do mešteka uviazať,
zisk z úrokov vyrátať,
na ročný termín zaviazať.
Už peniažky v banke ležia,
odfukujú spokojne,
z množenia sa veľmi tešia,
žite v slasti, opojne.
Po roku sa termín blíži
vyplatenia úrokov,
snáď na bicykel nový zvýši,
výsledkom pád do okov.
Mínus daň a poplatky,
ihneď mizne úsmev z tváre,
ako cestou na jatky,
ovládaš sa, no máš na mále.
Slzička sa spúšťa z oka,
zosilňuje v horký plač,
z investície toho roka
nevyjde ani na koláč.
Načo také sporenie,
kde úrok takmer nulový,
len ilúzia, marenie,
tak ti treba, volovi.
Lepšou cestou treba ísť,
vyšší profit z prenájmu,
múdru radu neobísť,
nech ťa banky nezajmú.
Veď z prenájmu vyšší podiel
ako v banke úrok z účtu,
päťnásobne väčší rozdiel,
úsmev znova z toho súčtu.
Opojený výnosom,
investuješ zas a znova,
inštinktívne za nosom,
len čo príde šanca nová.