Moje milá paní,
přišlo Vám dnes psaní,
a to poštou ranní,
ihned zasvítání.
Co je tam asi napsáno?
To vskutku nevím,
všechno Vám povím,
ale listovní tajemství,
není veřejné poselství.
Známka je oražena z Kolína,
tak Vám píše asi milovaná Pavlína,
že se má dobře, všechno se ji daří
a její srdce zas znovu září.
Také si dovoluji odhadnout,
že lásce zas stačila propadnout,
tak neváhejte svůj kufr popadnout,
a jeďte za ní, moje milá paní.