VENOVANIE
Venujem ti kúsok času,
spravím malú prestávku,
ak chceš počuť môjho hlasu,
urob u mňa zastávku.
Prehodíme milú reč,
spomenieme zážitky,
skôr než pôjdeš zase preč,
okúsime pôžitky.
Na pamiatku malý dar
odovzdám ti s úsmevom,
všetko dobré, samý zdar
poprajem ti na novom.
Veľa šťastia, úspechu,
stály pocit radosti,
v boji zdolať neplechu,
odpudzovať starosti.
Občas treba niečo dať,
podeliť sa so statkom,
sebecké je iba brať,
byť nechceným ostatkom.
Sem-tam od úst odoprieť
malý kúsok pôžitku,
dobro v sebe nezaprieť,
pocit hodný zážitku.
Snažiť sa aj druhým dopriať,
tým, čo šťastia nemali,
k úspechom im nádej popriať,
by k cieľu išli pomaly.
Venovanie ušľachtilé
hodné nášho obdivu,
od podstaty veľmi milé,
hoc vzbudzuje údivu.
Zoceľuje človeka,
ukazuje hodnotu,
jasná cesta odveká,
jak pokoriť temnotu.
Mravoučné zásady
čosi v sebe skrývajú,
sťaby múdre výsady
na priateľstvo kývajú.
Slabším členom venovať
vľúdne slovko, hmotný dar,
žiadny dôvod banovať,
preukázať ľudskú tvár.
Nestojí to skoro nič,
výsledkom však dobrý pocit,
lucifera v sebe znič,
žezlo chopí radosť, súcit.