Sněhulák, z koulí postavený pajdulák,
děti si s ním chtějí hrát,
a sníh do ruky jen tak brát.
Udělat takovou sněhovou kouli
a nemít z toho na hlavě bouli,
dá někdy pořádnou fušku,
větší než zastřelit pušku.
Na hlavě má starý hrnec,
porazit ho může jenom srnec,
a místo očí a knoflíků,
je to ale o zvyku,
malé černé uhlíky,
až po zmrzlé kotníky.
Nos bývá z mrkvičky,
pozoruje zasněžené uličky,
v ruce drží koště nebo starý smeták,
někdy i reklamní leták.
Ale když přijde obleva,
už z toho omdlévá
a sluneční paprsky,
rozpustí ho na kousky.