Na svátek Barbory,
trháme větve jabloní a třešní,
které vkládáme do vody,
domov nám to zkrášlí.
Tomu, komu vykvetou do štědrého dne,
slib vdavku dají,
do roka a do dne,
svatbu přichystají.
Podle staré pověry,
dívky se ze všech sil snaží,
aby na větvi pupeny,
zažehla láska jejich plameny.