Svatou Lucii uctívají i luteránští Švédi a Norové,
je patronkou slepých,
ódu na ni pějí i duchové,
nepotřebovala k životu žádný přepych.
Proto celý svůj majetek,
rozdala chudým,
zachovala se šlechetně
a ráda pomáhala druhým.
Chtěli ji provdat proti její vůli,
měla z toho občas noční můry,
ale i přes veškerou snahu,
spadla raději na podlahu.
Oči si vydloubla
a do krabičky dala,
aby je snoubenci,
co nejdříve poslala.
Měl by pochopit,
že srdce si nemůže vynutit,
nebo lásce poručit,
z toho je třeba se poučit.