Každý má svého otce,
ne vždy však statného lovce,
někteří sedí jen na pohovce
a pozorují přitom ovce.
Můj však všestranný byl,
měl rád lidi a pro nás žil,
někdy i trochu snil
a pak prohlásil,
že bych pevně na nohách měl stát,
a život občas i vážně brát.
Postavil dům a zasadil strom,
hrál fotbal i hokej,
i když nebyl žádný žokej,
na ryby jsem s ním rád chodíval,
čistý vzduch mně prospíval.
Vždy mě vyslechl,
chtěl, abych poslechl,
já jsem však byl jak tvrdohlavý mezek,
život je mnoho křižujících stezek.
Byl trpělivý a poctivý,
spolehlivý i citlivý,
nikdo se však nediví,
že byl ze mě šedivý.
Pod nosem měl knír,
jak anglický sir,
ale nebyl žádný inženýr.
Byl starostlivý a vždy na mě dával pozor,
dělal mně takový ten dozor,
na vojně to dotáhl až na kapitána,
měla z toho radost i moje máma.
Celý život však kouřil,
rakovinu v sobě bouřil
a když se to zjistilo,
pomoci už nebylo.
Zemřel v den mých osmatřicátých narozenin,
na jeho plících už bylo mnoho usazenin,
ale byl jsem u toho a stačil se s ním rozloučit,
sbohem tati, děkuji za vše, stihl jsem jen říct.