Anotace: „Nejsi to, co ti někdo nakecal.“
Mé vzpomínky mě v noci budí
pro sliby, které do osudí
mi vložili ti pomatenci
sudičky skotačící v tanci.
Tančily kolem mého těla
měly ji z praku, nebo z děla
já na ně čučel jako vrána
vždyť křepčily tu náhle z rána.
Pak z kolíbky mě vyklopily
prý ať si zvykám, švitořily.
Tak jsem se naštval, bez dojetí
do pytle narval je, jak smetí.
Pytel jsem odnes dolů k řece
pytláci mají tam své klece
občas se zdaří, chytnou bobry.
Teď hnedle tři? No to je dobrý.
Když jsem se vrátil, marná sláva
opět jsem čučel jako vrána.
V pokoji, kde jsem včera spával
najednou podivný je nával.
Kolíbka chrání dítě spící
na sebe zírám, nevěřící.
Slza mi padá, stoupá vzhůru
když střetnou se, zní šalmaj z kůru.
Někdy to život zaonačí
neznáme značky, cože značí...
„K čemu to bylo, řekni Pane.“
Slyšíš jen ticho... Nevídané!!
„Tak to ty Pane, nejsi doma?!?“
„Proboha, chvíli mě nechte!“
„No... ale...kde jsi?!“
„Šel jsem k řece...“
„Jo ták.... za bobra...“
„Tiše buď, už ani muk!!“
Zas čučím z kolíbky...
Jsem malej kluk.
Mám to ale jinak. (Na štěstí nebo neštěstí?) U mně byly sudičky němé, jak ryby na rybím trhu ve Funchalu. Zarytě mlčely!
07.02.2023 01:21:51 | šerý