Staré časy
Byl jeden starý dům,
kdy žili dva spolu.
jeden z nich byl pekař
a ona paní domu.
Žili skromně, zažili i války.
Těžká doba to byla,
tak se k tomu vracím zpátky.
Museli být stateční,
pro chleba chodili i Němci.
Strach takový nemusel být,
mohli žíti v pokoji.
Němci totiž nevěděli,
že děda je v partizánském odboji.
Několikrát se tam sešli
nečekaně obojí.
Pod stolem byl velký poklop,
naskákali do sklepa.
Němci otevřeli dveře,
že si přišli pro chleba.
Stalo se to při druhé válce,
riskovali přitom moc.
Vůbec by je nenapadlo,
že z Němců číhá jenom zlost.
Oni měli osm synů,
mohli všechny povraždit.
Tímto další pokolení,
už zde nemuselo být.