Jsem loď s proraženou přídí,
dírou v trupu vodu saji,
moře volá: bouře, přijdi!
V kajutách si vlnky hrají.
Ke kormidlu voda prýští,
loď se v kruzích smutně točí,
v trupu ledu tříšť se tříští,
loď i s mužstvem mizí z očí.
Láme se jak stéblo trávy,
záď se do vod zachumlá,
příď se vztyčí, bojuje.
Nad přídí pták mrchožravý,
silueta pohublá,
také život skoncuje.