SNAHA
Kde je vôľa, tam je cesta,
znajúc dané príslovie,
pátrajúc po kúsku miesta,
kde tvor v šťastí prežiť vie.
Nestačí len štipka túžby,
chce to dávku guráže,
pokrokové nonstop služby
a snaha hneď sa ukáže.
Len poraziť lenivosť,
vyskočiť von z pelechu,
aj konzumnú márnivosť,
robiac večnú neplechu.
Najprv ciele maličké
dávať si za záväzok,
pomoc chorej babičke
na skrátený úväzok.
Nasledujú skutky väčšie,
čo pozdvihnú kraj z popola,
pri srdiečku ihneď lepšie,
slovko vďaky zavolá.
Znajúc ľudské pocity,
nevyhnutná odmena,
bo inak to čas zabitý
pre väčšinu znamená.
Nezištne si pomáhať
už sa veľmi nenosí,
prežitok sa namáhať,
frflanie a ponosy.
Ušľachtilé konanie
pomaly sa vytráca,
naliehavé udanie
na toho, kto utráca.
Snaha zmeniť pomery,
netradičné riešenia,
nadobúda rozmery
hodné nášho tešenia.
Starodávne koncepty
pochované v nárekoch,
sú tie správne recepty,
oprášme ich po rokoch.
Stavať pevné základy,
posúvajúc veci vpred,
obetovať náklady
odstrániace zhubný vred.
Spoločenská dohoda
založená na pláne,
prepotrebná pohoda,
koniec riskom na hrane.
početl jsem si, díky :)
01.06.2023 15:57:51 | Constantine