Na polích se zlaté klasů hříva sklání,
obilí dozrálo, čas sklizně je tady
Do práce se veselá houževnatá družina chystá,
ať pole v slunečním svitu zazáří
Stéblo po stéblu se pod těžkým klasem ohýbá,
ruce se země dotýkají, s vervou pracují
Zvuk kosy se ozývá, jak se s obilím protíná,
slunce září na žních jako oheň
Vzduch je plný vůně čerstvě posečeného obilí,
píseň veselých žníček se v dálce ozývá
Děti se smějí a mezi stohy slámy skotačí,
radost z práce se po celém kraji šíří
Sklizeň je odměnou za tvrdou a dlouhou práci,
obilí se do stodol a sýpek skládá
Z chlebových pecích se vůně čerstvého chleba line,
který nás živí, pro další den nám sílu dává
Žně jsou symbolem hojnosti a díla lidských rukou,
s přírodou nás spojují, k úctu k životu nám dávají
Ať žně vždy bohatou úrodu přinášejí,
sláva žním se po celém kraji rozléhá, jsou plodem našeho snažení