INVESTOR
Investor zo zahraničia
na Slovensku podniká,
konkurenciu rýchlo zničia,
naša firma zaniká.
Konkurenčná výhoda
skrytá v štátnej pomoci,
pre tunajších nehoda,
na nápravu niet moci.
Načo toľké dotácie
štát z rozpočtu rozdáva,
od voličov ovácie,
platca daní nadáva.
Balík štedrej pomoci
v parlamente schválený,
expresne o polnoci
investorom chválený.
Expandujú veľké siete,
pre ne radosť podnikať,
len či všetci o tom viete,
že naši musia zanikať.
Nadnárodné monopoly
s hŕbou akčných lobistov,
namočené v špine boli,
serióznosťou neistou.
Vtľkajú nám denne do hláv,
že investor sťa charita,
klamstvá prúdia z tlače, zo správ,
vraj nám rastie bonita.
Zamestnancov minimum,
náklady čo najnižšie,
vyžmýkať z nich maximum
pre zisky čo najvyššie.
Dlhovať na odvodoch,
pozakladať čudné schránky,
plávať v samých podvodoch,
obabrávať klientov, stránky.
Štát sa nemo prizerá,
namočený po uši,
jak budúcnosť vyzerá,
netrápi ho, netuší.
Živnostník sa roky trápi,
s byrokraciou zápasí,
správca daní cerí drápy,
bez námahy keťasí.
Kedysi mal veľké plány,
aj chov oviec založiť,
žita zasiať ďalšie lány,
dnes chuť všetko položiť.
Ohlodávať holú kosť
nejde predsa každý deň,
jedného dňa povie dosť,
ak už nieto miesta preň.