STRAVA
Kto chce dlho zdravý byť
v primeranej kondícii,
mal by striedmou stravou žiť
v pohybovej pozícii.
Nepodceniť význam stravy,
to je polka úspechu,
ak chce človek ostať zdravý,
nechce v tele neplechu.
K tomu dávka pohybu
nevyhnutná denne je,
všetkým čo sa nehýbu,
problém majú, každý vie.
Obmedzovať príjem cukrov,
cukríkov aj sladkostí,
odolávať chuti krekrov
aj iných detských hlúpostí.
Ani v šunke, saláme
vitamíny nenájdeš,
skryté éčka neznáme,
v nich len tajné zlo nájdeš.
Ak ti rastie na bruchu
jeden veľký pivný sud,
denný pobyt na vzduchu
rieši tento vážny stud.
Ak máš v držbe záhradu,
nespustoš ju burinou,
popros znalých o radu,
pestuj s celou rodinou.
Vitamíny prospešné
ukryté sú v ovocí,
pre spaľovanie úspešné
nemaškrť o polnoci.
Neobchádzaj zeleninu,
v jedálničku nesmie chýbať,
iba sebe daj za vinu,
ak s chuťou tvojou nechce splývať.
Zvýšiť príjem bielkovín
zdraviu isto pomôže,
vára z rôznych strukovín
zlé trávenie premôže.
Zdroj vápnika skrytý v mlieku
je garanciou pevných kostí,
nesiahaj po drahom lieku,
kalcium sa roly zhostí.
Kto má radosť z pohybu,
môže sem-tam niečím zhrešiť,
no s ľuďmi čo sa nehýbu,
radšej zmľknem, nechcem strašiť.
Ano.tva řeč se mí líbí.pohyb a vyvážená strava je recept a návod na zdravý životní styl.
04.10.2023 06:37:52 | mkinka