Do tmy hledí dívka
v cizím městě zaklená,
jen nad okem snítka
šeptá,
že spadla na kolena.
Do padesátých pater mrakodrapů
přála si stoupat a ještě výš
a teď ji skvrna syčícího strachu
leptá
sama sobě v srdci skrýš.
V teskných očích matně se zatřpytí
poslední střípek starodávných snů
a srpek měsíce světlem slunce zalitý
se zeptá,
kde je konec tvých šťastných malých dnů?
Kapky krve z kolen ji k zemi kanou,
kde netčeny mizí v pokrývce prachu
a kočka toulavá sedící stranou,
přec hebká,
má blíže k domovu a dál od strachu.
Před salvou pouličních světel svá víčka přivírá,
ač tančila pro ni dříve na otlučených zdech
a poslední kvítek sekvoje, jenž pod okny skomírá
ji vetká
na víčka vzkaz: již nic není tvé, byť ty jsi všech.
Zlato z nějž látky si lačně snila
proměnilo se rázem v mrzký len
a s podobou svou jíž kdysi byla
se setká
až noc pýchy změní se v pokory den.