PÔŽITOK
Dobre žiť je umenie,
prežívať radosť, pôžitok,
signál jasné znamenie,
že smiech tebe na úžitok.
Každé ráno tešiť sa,
čo ponúkne nový deň,
ako dieťa jašiť sa,
žiť svoj život ako sen.
Príliš dlho nežialiť
nad životnou tragédiou,
ako svetlo zažiariť,
čas vyplniť komédiou.
Hoci svetom mnoho zla
krížom - krážom putuje,
veru márne sa ti zdá,
že ťa niekto ľutuje.
Zo života zážitok,
treba si ho vychutnať,
nič neskúsiť prežitok,
rôzne plody ochutnať.
Či už pekné tóny hudby
muzikanta očaria,
či na hrade staré hradby
v tvári úsmev vyčaria.
Pre gurmána chutné jedlo
k slasti ho vždy privedie,
vodákovi do rúk pádlo
od starostí odvedie.
Rybár šťastný z ryby veľkej
čo z jazera vylovil,
milovník zo ženy tenkej,
mladú krásku ulovil.
Dobrá kniha čitateľa
vášnivého pohltí,
múza zhora pisateľa
inšpiráciou zahltí.
Lacný tovar z obchodu
zákazníka veľmi láka,
rýchlo beží ku vchodu,
nech ujde sa mu zľava dáka.
Lámať nové rekordy
skúša plavec v bazéne,
lúdi tóny, akordy
gitarista na scéne.
Každého z nás rôzna činnosť
k spokojnosti napĺňa,
voľný výber, nie povinnosť,
nech čas náš drahý vypĺňa.