ZMÄTOK
V dnešnej dobe modernej
samý chaos vládne svetu,
rozbláznenej, zákernej,
všade čuť len strohú vetu.
Že rýchlo, behom utekať,
aby rástlo há dé pé,
niet už času nariekať,
bo ťa život vytrepe.
Zarábať na všetkých frontoch,
najrýchlejšie zbohatnúť,
zárobok mať v čudných fondoch,
ku smotánke zapadnúť.
Tváriť sa jak pupok sveta,
radiť druhým, mudrovať,
hoc len jedna holá veta
problémom je sformovať.
Riešiť stále dokola
úradnícke nezmysly,
či najďalej preč z kola,
kašľať na ich výmysly.
V našej zbierke zákonov
sa divá sviňa nevyzná,
toľko krokov, úkonov
zdravý rozum nepozná.
Súdne spory, prieťahy,
právnici sa radujú,
na poctivcov zaťahy,
zbytočne sa čudujú.
Človek v tejto špirále
pripadá si stratený,
odjakživa na mále,
systém úplne zvrátený.
Byrokracia prekvitá,
oznámenia, výkazy,
až do špiku prehnitá,
nariadenia, zákazy.
Vzniká chaos bez dôvery,
všetkým ľuďom na škodu,
vo svete plnom nedôvery
narúša nám pohodu.
Koľko času, koľko nervov
mohli by sme ušetriť,
s o to ešte väčšou vervou
rany sveta ošetriť.
Tak nám ľuďom, tak nám treba,
sami sme si za to vinní,
každý myslí len na seba,
človek, ten tvor úplne divný.